Příběh Tomšejů
Začněme tím, že si povíme něco o Rohatci. Je důležitý.
Jde o vesnici s cca tři a půl tisíci obyvateli (mrkněte na ofiko web), která se nachází v Jihomoravském kraji, na dohled od města Hodonín. Rohatec pro náhodného kolemjedoucího nijak nevybočuje z dlouhého seznamu podobných obcí na mapě Česka. Ale to PRRR. V Rohatci se v 21. století žije sice moderně, ale stále velmi komunitně a hlavně se dbá na dodržování tradic.
V Rohatci stále kvete lidové umění, hody patří mezi největší události roku a slaví se ve velkém včetně krojů, zábav a průvodů, pořádá se Fašank, Zabíjačky, důsledně se dodržují velikonoční tradice atd. A přesně do tohoto prostředí se jako druhá ze čtyř sester narodila Miroslava Tomšejová. Holka jako víno (pro tento kraj dokonalý příměr), která se svou sestrou a mamkou od sedmi let trávila čas nejraději v kuchyni a pekla koláče.
Čtěte: Slovácké svatební koláčky Miroslavy Tomšejové si zamilovali i v Americe
Zdroj: Denik.cz
Peklo se hlavně pro účely svateb, a proto se také našim koláčům, které si však naši klienti hojně dávají k snídani, obědu jako zákusek nebo klidně večeři, říká svatební. To se vždycky jednou za čas sešly babky z Rohatce, dcery a vnučky a „šůlaly“ se koláčky. „Šůlat“ v překladu do srozumitelné češtiny znamená, že se poctivé kynuté těsto připravovalo ručně. A připravuje dodnes. Chce to cvik a hodně síly, ale chuť pak stojí za to.
Strojová příprava těsta se nikdy neosvědčila a dokonce ani moderní stroje nedokáží šikovné ruce zkušené cukrářky nahradit. Miroslava Tomšejová pekla pro kamarády a známé koláče při svém hlavním zaměstnání v Kovomatu ve sklepě rodinného domu až do roku 1993. Právě tedy se rozhodla dát své pečící vášni průchod naplno a otevřela si cukrářkou živnost. Její životní láska se konečně stala jejím povoláním.
Od té doby se toho hodně změnilo, až na produkty samotné. Všechny koláče od Tomšejů jsou připravované s láskou a péčí podle rodinného receptu starého víc než 80 let, a to z nejlepších, většinou lokálních surovin. Na ničem nám nezáleží víc než kvalitě a dokonalé chuti koláče, který se doslova rozplývá na jazyku. Ostatně, přečtěte si tento článek a dozvíte se trochu víc o tom, jak to děláme a proč jsou naše koláče oblíbené třeba až v Americe.
Rok 2021: Přidáváme řemeslné pečivo
Rok 2021 není jen dalším rokem s Covidem všude kolem, ale rokem inovací. Tedy alespoň pro nás. Po delší době testování totiž vypouštíme z naší řemeslné dílny do světa důležité novinky. Vedle poctivých kynutých koláčů nebo závinu pro vás nově pečeme poctivý řemeslný chléb a lahodný toustový chléb s máslem a mlékem. A věřte, že pouze u nich nezůstane. I v roce 2021 platí, že vámi objednané dobroty vám dovezeme naší žlutou střelou až domů.
Foto: Miroslava Tomšejová. Zakladatelka. | Na piknik s našimi koláči
Autor: Libor / Tomšejovi.cz.